Freeze Dry - Freeze Dry
Freeze Dry är en metod för att torka livsmedel och lättfördärvliga material genom sublimering. I denna metod fryses livsmedlen direkt och den frysta vattenånga avlägsnas från livsmedlen. På så sätt genomförs torkningsprocessen. Stegen för torkning med Freeze Dry är följande:
- En enhet med kapacitet på 350 kg kyler livsmedlen ner till -40 °C och säkerställer att de fryser helt. Den mycket låga temperaturen gör att små iskristaller bildas under frysningsprocessen.
- De frysta livsmedlen placeras under vakuum, vilket sänker trycket.
- Tack vare det låga trycket avdunstar vattnet i isform direkt och avlägsnas från livsmedlen.
- Den kvarvarande fukten i livsmedlen avlägsnas genom en mild värmebehandling, vilket fullbordar torkningsprocessen.
- Efter torkningen förpackas livsmedlen i fuktsäkra förpackningar. På så sätt förhindras att den förlorade fukten åter samlas i livsmedlen.